clicsor

blog içi arama

Loading

21 Mart 2012 Çarşamba

Su arıtma cihazı

       
Vücudumuzun  % 70'i sudur. İstanbul gibi 10.000.000luk bir şehirde yaşarken içeceğiniz suyun temiz olması için ne yapacağınızı  bilemiyorsunuz. Bunu çözümlemeye çalışırken dünyada bununla ilgili birbirine tezat bir sürü bilgi varki neye inanacağınızı şaşırıyorsunuz. Su arıtma cihazı için  internetten su arıtma sistemlerini araştırdım. Benim gibi insanlarda alışveriş yaparken bunları araştırarak zaman kaybetmesin diye bu bilgilerimi sizlerlede paylaşmak istedim. 

                    SU ARITMA SİSTEMLERİ

1- Tüm evi kapsayanlar( bahçeli ise bahçeye,apartman dairesi ise daire giriş vanasına)
2- Ev içi belli bölgeleri kapsayanlar (tercihe göre mutfak ,banyo ,çamaşır makinası)
3- Yalnız tezgah üstü kullanılanlar
4-Filtreli sürahiler,musluk ucuna takılanlar

               SU ARITMA SİSTEMLERİNDE AMAÇ

A-Suyu Çamur,katı partiküllü maddelerden temizlemek
B-Suyu Mikroplardan arındırmak
C-Suyu  zararlı kimyasalardan arındırmak
              Genelde bunun için filtre sistemleri kullanılyor.Bu filtrelerin hemen hepsinin farklı özellikleri var. Bazısı suyun kirecini,bazısı sudaki katı maddeleri ,bazısı sudaki kimyasalları temizliyor. Kimyasal madde denildiğinde o kadar çok kimyasal varki bunlar için  birden fazla filtre ilave ediyorlar. Bunu  sistemlere baktığınız zaman göreceksiniz 2,3,4, 5,6,7.... aşamalı  arıtma diye ifade ediyorlar. Gelelim mikroplardan temizlemeye : mikroplar çeşitli büyüklükte olduğundan yalnızca filtre yeterli  olmuyor bunun için  filtrenin yanısıra bazı metodlar ilave ediliyor. İlave metodlar Ultraviyole,Ozon gazı,Nanoteknoloji  vs....
      İstanbul gibi kalabalık büyükşehirlerdeki evler için en uygun hangisinin  olduğuna karar vermek için aşağıdaki sistemlerden birini seçebiliriz:

1-Tüm evi kapsayan sistemler:

    Bahçeye  veya bodruma konulanlar oldukça pahalı .
    Daire girişine konulanlar; fiyatları hemen herkesin yaptırabileği gibi ama daha sonrasında masrafları fazla. Çünkü genelde filtre sistemi  ve bir yöntem daha ilave ediliyor. Filtreler tüm ev için kullanıldığından (lokal bir alanda mutfak gibi kullanılana göre) çok daha kısa sürelerde değişmesi gerekiyor. Filtre fiyatları kalitesine göre değişiyor. Filtre değişimi bu sistemlerde en büyük masraf ve zahmetli kısmını oluşturuyor.  Bunun için  su arıtma cihazı alışverişinizde  mutlaka filtrelerini ve fiyatlarını öğrenin.

2- Ev içi belli bölgeleri kapsayan sistemler:

 Bizlerde arıtılmış su en çok  mutfaklarda kullanılıyor.Banyo içinde bu sistemleri kullanabilirsiniz.
  + Tezgah altında filtreler (çeşitli sayılarda) ilaveten su deposu
  +  Direkt su borusuna depo olmaksızın bağlanan  filtreler
  +  Özel hazırlanmış deposuz kapalı sistem filtre ilaveten uv veya ozon  gibi sistem kombinasyonları
Burada da hangisini tercih ederseniz edin alışverişinizde mutlaka filtrelerin fiyatlarını ve yaklaşık ne kadar sürede bir değiştirilmeleri gerektiğini öğrenmelisiniz. Alışverişinizde cihazı kullanırken çıkan suyun miktarını da mutlaka öğrenin çünkü iyi temizlenmiş ama iplik gibi az miktarda akan su hiç bir işnize yaramaz.

3- Yalnızca tezgah üstünde kullanılan cihazlar

Bunların arasında en hesaplı olanları bunlar herkesin alabileceği fiyatlarda .Yalnız başına kullanıldıklarında bu aletlerin ömürleri kısalıyor. Bunlar filtre sistemi ile kombinlendiğinde dahada başarılı hale geliyor.

wholesale water purifier alkaline ionizer free ship(China (Mainland))
Resim 1- Alkali su cihazı



 Gelelim bu konudaki yeniliklere:

  Su arıtma  sistemlerinde en masraflı ve vazgeçilemeyecek kısım  filtreler. Yukarıdaki tüm çeşitlerde filtre kullanılmak zorunda. Bu nedenle filtrelerin ömrünün uzunluğu çok önemli. Ayrıca suyun mikroplardan, kimyasal maddelerden daha iyi temizlenmesi için yeni teknolojiler hayata geçiriliyor. Filtreleri daha etkili kılmak için nanoteknolojinin kullanılması tüm dünya bunu kabul etmiş durumda. Nanoteknoloji hem filtrenin kullanım süresini uzatıyor hemde su arıtma kapasitesini arttırıyor diğerlerine göre çok daha başarılı . Tabiiki bu  filtrelerin fiyatlari daha pahalı ama alınamayacak kadar değil.
  Diğer bir yöntem suyun ozonla dezenfekte edilmesi. Bu yöntem yıllardır kullanılıyordu ama büyük işletmeler ve tesislerde. Şimdilerde ise küçük birimler için kullanılma aşamasına geçildi sanırım. Ozon gazının şöyle bir özelliği var suda oluştuktan belli bir süre sonra tekrar oksijene dönüşüyor.  İşte su bu süre zarfında  bekletilmesi gerekiyor. Sonuçta yıllardır  kullanılan bir sistem olduğundan zararları biliniyor ve dozuda ona göre ayarlanıyordur. Çoğu cihaza filtrelerin yanına bu sistemide ilave ediyorlar.

Resim 2- Su arıtma  cihazı

  Dikkatinizi çekmesi gereken önemli noktalardan biride yalnızca filtre sistemi içme suyu için yeterli değil. Bunun için içme suyunda var olması gereken mineraller son aşamada tezgah üstü cihazlarla veya filtre ilaveleri ile ekleniyor. Çünkü içindeki tüm mineralleri kaybetmiş bir su ne kadar doğal olabilir değilmi? Anladığım kadarıyla ilave filtreler ve tezgah üstü kullanılan alkali su cihazları son  aşamada bu amaçla kullanılıyor. Yani siz  tezgah altınıza filtre  sistemini koyduracaksınız sonrada buradan gelen suyu cihazdan geçirip içme suyunu elde edeceksiniz. Bu cihazların içindede  filtreler var bunlarıda belli süre sonunda değiştirmeniz gerekiyor.Şunuda yapabilirsiniz tezgah altına filtre koymadan bu cihazı direkt musluğada gerekli olduğu zaman takarak içme suyu elde edebilirsiniz.Sakıncası ise bu yöntemle cihaz ve cihazın içindeki filtrelerin ömrü kısalıyor.

4- Su arıtıcı sürahiler ve musluk ucuna takılanlar:

  Bunlarında  çok çeşitli alternatifleri var tabiiki yukardaki sistemlere nazaran etkinliği çok daha az ama diğerlerine oranla daha pratik ve ucuz .
 

su arıtıcı
Resim 3- Su arıtıcı
   

Su arıtıcı sürahi
Resim 4- Su arıtıcı sürahi
 
Sonuçta benim istediğim  bir cihaz taktırıp üç beş sene kullanacaksın , filtresiydi bakımıydı gerekmeyecek. Maalesefki henüz böyle bir sistem keşfedilmemiş.  Çalışmalar böyle giderse yakında keşfedilir. Onun için şimdilik çok masraflı olmayan bir sistemle bir kaç sene idare  etmek gerekiyor. Ben bu konuda profesyonel değilim eksiklerim olabilir .Umarım alışverişinizde sizlere birazcık da olsa yardımcı olmuşumdur.


Hiç yorum yok: